Signum

środa, 5 października 2011

ryż inaczej

Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami moim sposobem na ryż. Wiadomo ryż nie każdy lubi ponieważ jest trochę mdły i nijaki. Mam nadzieję, że spodobawam się i chętniej będziecie sięgać po te niedoceniane ziarna.

Potrzebujemy:
szklankę ryżu
1-2 marchewki
1 srednia cebula
bulion lub kostka rosołowa
tymianek 1 łyżeczka,
olej lub oliwa

Jak to robimy?
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce.
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy cebulę i marchewkę, czekamy aż się zeszkli.
Przygotowujemy szklankę - półtorej bulionu
Na zeszklone warzywa wrzucamy surowy ryż.
Jak się ryż zeszkli zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. mieszamy i przykrywamy.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszjąc żeby się nie przypaliło.
 Pod koniec duszenia dodajemy tymianek, mieszamy i dusimy jeszcze 3-4 minuty.

Ja czasami muszę dorobić troszkę bulionu.
Podajemy z mięskiem, sosem lub samo.
Pysznego życzę

1 komentarz:

  1. Super pomysł na to, aby urozmaicić jedzenie w prosty sposób, szczególnie ciekawe dla dzieci, bo rzeczywiście dla dzieciaków ryż wydaje się być bezsmakowy i niepotrzebny.

    OdpowiedzUsuń