Signum

środa, 18 stycznia 2012

Pingwinki

Przepis znalazłam na jakiejś stronie z przepisami i postanowiłam go wypróbować.


100 g serka śmietankowego
10 oliwek czarnych dużych
10 oliwek czarnych małych
1 ząbek czosnku
1 marchewka
do dekoracji: czerwony pieprz,
zielona pietruszka, 1 opakowanie
sera camembert, biała rzepa, nitki
ugotowanego makaronu
przyprawy: świeżo mielony pieprz


Marchewkę umyj (nie obieraj) i ugotuj na wpół miękko (przez ok. 15 min).
Po ugotowaniu obierz ją i pokrój w dość grube plastry. Wykrój w plasterkach trójkąty - to
będzie podstawa pingwinków. Z wyciętych trójkątów zrób dwa mniejsze – to będą dzioby.
Duże oliwki natnij wzdłuż z jednej strony (nie przecinając ich do końca) i napełnij wnętrze
serkiem. Serek wymieszaj z pieprzem. Czosnek obierz, wyciśnij przez wyciskarkę, dodaj do
serka i ponownie wymieszaj. Każdą dużą oliwkę napełnij serkiem. W otwór mniejszej oliwki
włóż mały trójkącik z marchewki tworząc dziób – wszystko zepnij wykałaczką (kolejno:
marchew, oliwka faszerowana serem i mała oliwka).
Z czerwonego pieprzu i pietruszki zrób kokardkę każdemu pingwinkowi. Z sera camembert
odetnij biały wierzch z jednej i drugiej strony (na około 0,5 cm) i wytnij z nich kry,
poprzyczepiaj do nich pingwinki.
Z makaronu wykonaj dodatkowo fale, a z białej rzepy wytnij
rybki do dekoracji. ale bez tego tez ładnie to wygląda.
Fajnie wyglądają i smakują.
Smacznego życzę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz