Signum

środa, 5 października 2011

Kiszka ziemniaczana

Potrzebujemy:
  1. 3 kg ziemniaków
  2. 20 dag tłuszczu
  3. około 1 m grubych jelit wieprzowych (mozna kupić w sklepach mięsnych)
  4. 10 dag świeżej słoniny
  5. cebyla
  6. sól
  7. pieprz
Jak to robimy?
Ziemniaki obrać i umyć, zetrzeć na tarce na małych otworach.
Tłuszcz drobno posiekać, przesmażyć, pod koniec dodać posiekaną cebulę.
Z masy ziemniaczanej odlać nadmiar soku, dodać tłuszcz z cebulą, sól i pieprz. Wymieszać i dość luźno napełnić masą przygotowane jelito. Końce zawiązać i ułożyć w lekko natłuszczonej formie.
Słoninę drobno pokroić i przesmażyć.
Kiszkę polać kilkoma łyżkami stopionego tłuszczu i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Kiedy się ogrzeje delikatnie nakłuć jelito w kilku miejscach ostrym drewnianym patyczkiem, co zapobiegnie pękaniu.

Podczas pieczenia polewać kiszkę tłuszczem, a gdy ładnie się zarumieni- obrócić na druga stronę.
Piec około 1 godz.
Wyłożyć na półmisek, polaż smalcem ze skwarkami, podawać bardzo gorącą z surówkami

Pysznego życzę!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz