Signum

środa, 5 października 2011

Znowu kurczak inaczej

Salceson białoruski

Potrzebujemy:
  1. 1 kurczak
  2. sól
  3. pieprz
  4. 2 łyżki majeranku
  5. 4 ząbki czosnku
  6. włoszczyzna
Jak to zrobić?
Z kurczaka zdjąć skórę (ja najpierw odcinam skrzydła, podcinam skórę przy końcach nóżek i rozkrajam skórę wzdłuż grzbietu)
Mięso odebrać od kości, pokroić w cienkie paski, dodać sól, pieprz i dokładnie wyrabiać rekąaż się zacznie kleić.
Następnie dodać roztarty czosnek, majeranek jeszcze raz dokładnie wyrobić.
Uformować wałek, ułożyć na skórze. owinąć.
Całość owinąć mokrą gazą.
Gotować około 30-40 minut na wolnym ogniu razem z włoszcyzną. Nie pozwolić aby się zagotowało.
Ostudzić, pokroić w platry.
Można zalać galaretą.

Pysznego życzę!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz