Potrzebujemy:
- 1/2 kg makaronu najlepiej swiderki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- jeden spory brokuł
- olej
- 20 dag startego sera żółtego
- Przyprawy np. kucharek
Makaron gotujemy na pół twardo (al dente)
Cebulę kroimy w piórka, czosnek obieramy i wyciskamy
Brokuł gotujemy najlepiej na parze. Nie może być za miękki
Na gorącym oleju podsmażamy cebulę dodajemy brokuł, doprawiamy do smaku kucharkiem.
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy makaron i podsmażony brokuł, mieszamy
Na wierzch sypiemy starty ser.
Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem około 10 minut
Czasami robię to w głębokiej patelni, po podsmażeniu cebulu z czosnkiem wrzucam makaron i brokuł, mieszam to i pod koniec dodaje na wierzch ser , przykrywam na 5 minut
Czasami Dodaję zamiast brokuła cukinię młodą. Też pysznie smakuje
Pysznego życzę!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz